4 Mayıs 2018
Sayı: KB 2018/18

Tek çıkış yolu devrimci sınıf hareketi
Saray çetesi yönetemiyor, burjuva muhalefet aciz!
İstanbul’da 1 Mayıs coşkusu: Yaşasın 1 Mayıs!
İzmir’de on binler 1 Mayıs’ta Gündoğdu’daydı
Ankara’da baskı ve engellere rağmen kitlesel 1 Mayıs
Gebze’de 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs mitingi: Güzel günler göreceğiz!
Kayseri’de coşkulu ve sınıfın damgasını vurduğu 1 Mayıs!
Türkiye’de her yer 1 Mayıs!
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları
Devrimci miras yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da kitlesel 1 Mayıs kutlamaları
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs!
Almanya’da işyeri işçi temsilcilikleri seçimleri
“Üniversiteme dokunma” eylemleri üzerine...
Denizler’in yolu devrime çıkar!
Bataklık
Dünyanın en güzel serçesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de on binler 1 Mayıs’ta Gündoğdu’daydı

 

Sabahın erken saatlerinden itibaren İzmir’in yerellerinde işçi ve emekçiler sendikaların öncülüğünde bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladılar. Sonrasında ise Gündoğdu Meydanı’nda on binlerin katılımıyla miting gerçekleşti.

Sabah yerellerde eylemler

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla saat 08.30’da sendikalar ve CHP toplandı. Petrol-İş’in çoğunlukta olduğu yürüyüş Aliağa Demokrasi Meydanı’nda yapılan basın açıklaması ile sonlandırıldı. Ege İşçi Birliği (EİB) de yürüyüş yolunda “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni” pankartı ile yer aldı. Aliağa 1 Mayıs’ına katılım geçen seneye göre azalsa da, coşkulu bir tablo öne çıktı.

Demokrasi Meydanı’ndaki program Enternasyonal yerine bu yıl da istiklal marşı çalınarak başladı.

Buca ve Çiğli Belediyesi önünde de saat 09.00’dan itibaren toplanan işçi ve emekçiler servislerle Gündoğdu Meydanı’ndaki mitinge geçmeden halaylar, sloganlar ile 1 Mayıs’a başladı.

Gündoğdu’da 1 Mayıs mitingi

Gündoğdu Meydanı’ndaki mitinge 3 koldan giriş yapıldı. Konak ve Cumhuriyet kolundaki DİSK kortejinin başında İzmir şube yöneticileri ve milletvekili olmak için DİSK’ten istifa eden Kani Beko yer aldı.

DİSK korteji; Konak direnişçileri, BDSP, DEV TEKSTİL ve EİB kortejinin yanından geçerken Kani Beko’nun Konak direnişçisi Mahir Kılıç’a saldırmaya çalışması sloganlarla ve ajitasyonlarla kitlelere duyuruldu. Bu sırada Kani Beko şube yöneticileri tarafından korumaya alınırken, kısa süreli gerginlik oluştu.

Konak ve Cumhuriyet kolunda sendikaların sloganlarında ve pankartlarında genel itibari ile OHAL, KHK ve kadro hakkı üzerine talepler yer aldı. Bu kolda göze çarpan, bir önceki 1 Mayıs’a göre KESK kortejinin daha coşkulu ve kalabalık olması ve Genel-İş kortejindeki zayıflık oldu. Sol harekette de genel anlamda bir azalma olduğu gözlemlendi.

Liman kolunda yer alan Türk-İş kortejinde, Belediye-İş’in en kitlesel ve en coşkulu katıldığı göze çarptı ve en sık “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!” sloganı atıldı. Ardından İzmir ve Manisa Türk Metal şubeleri yürüyüşe geçti. Coşkulu kortejlerden biri olan Tez-Koop-İş “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganıyla yürüdü. Demiryol-İş, Tek Gıda-İş, TGS bu kolda yer alan diğer sendikalardı. Kitlesel sendikalardan bir diğeri ise Petrol-İş İzmir ve Aliağa şubeleriydi. Yeni örgütlenen Akar tekstil işçileri de alanda yerini aldı.

BDSP, EİB, DEV TEKSTİL ve Konak direnişçileri omuz omuza!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim” pankartı ile mitinge katıldı. Yürüyüş boyunca savaş, seçimler, ekonomik kriz ile ilgili konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, AKP iktidarının sömürü düzenini ayakta tutmak için çırpındığı, tek adam rejimini inşa ederken sermaye ve emperyalizme hizmette kusur etmediği anlatıldı, seçim ve kriz üzerinden emekçilere düşen görevler sıralandı.

EİB ise çeşitli iş kollarından işçilerin içerisinde yer aldığı kortejiyle coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. “Günlerin bugün getirdiği baskı, zulüm ve kandır! Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez!” pankartı ile 1 Mayıs’ta yerini aldı. Yürüyüş boyunca işçi sınıfına yönelik saldırılar, iş cinayetleri, 1 Mayıs’ın tarihi, ekonomik kriz ile ilgili konuşmalar yapıldı. Sendikal bürokrasi ve işçilere ihaneti teşhir edilerek Konak direnişi ile dayanışma gösterildi.

DEV TEKSTİL ise, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni, güvenceli iş ve gelecek için mücadeleye!” pankartı ile mitinge katıldı. Örgütlenme hakkı, kadın işçiler, sendikal bürokrasi, taban örgütlenmesi ve çalışma koşulları ile ilgili konuşmalarla tekstil işçilerinin örgütlenmesi gerektiği vurgusu yapıldı. “Söz, yetki, karar hakkı” üzerinden konuşmalar yapılıp, işçilerin inisiyatifinin öne çıkmasıyla sendikal bürokrasinin aşılacağının altı çizildi.

Direnişlerinin 170. gününde olan Konak direnişçileri de EİB ile beraber yürüdü. “Aziz Kocaoğlu işçi kıyımı yaptı, sendika seyretti, işimizi geri istiyoruz!” pankartı ile direnişlerinin sesini 1 Mayıs alanına taşıdılar. Yaşadıkları süreci bildiri haline getiren Konak direnişçileri özellikle üyesi oldukları Genel-İş kortejinde yürüyen işçilere bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Mahir Kılıç’ın açlık grevinin 170. gününe geldiği ve çözümün hemen sağlanması gerektiği konuşmalarla dile getirildi. İzmir emek ve demokrasi güçlerinin sürece ilgisizliğine de özellikle dikkat çekildi. Tekerlekli sandalye ile katıldığı mitingde Mahir Kılıç, kritik bir süreçte olması ve sağlığı gözetilerek yürüyüş başladığı sırada alandan çıktı ve evinde dinlenmeye gitti.

Program tüm kortejler alana girmeden istiklal marşıyla başladı. Ardından Enternasyonal Marşı ile devam etti. Kürsü sloganlarla sık sık tutuklu öğrencilere, siyasi parti yöneticilerine selam gönderdi. Basın metninde ise OHAL uygulamalarına, baskı ve yasaklara, savaşa değinildi. Grev yasaklarına da işaret edilirken, Erdoğan’ın OHAL’i grevleri yasaklamak için kullandıklarını söylediği hatırlatıldı. Kürsüde diğer öne çıkan gündem ise 24 Haziran seçimleri idi. İzmir’in tüm ilçe belediye başkanlarının tek tek selamlandığı kürsüden, çekingen de olsa CHP propagandası ve reklamı öne çıkarıldı denebilir.

Bandista’nın şarkıları ile son bulan İzmir 1 Mayıs’ına yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

 

 

 

 

1 Mayıs’ta Taksim’e çelenk bıraktılar

 

1 Mayıs mitingine yasaklanan Taksim’e “çelenk bırakma” için izin verildi.

Sabah saatlerinde yandaş Türk-İş, Hak-İş ve bağlı sendikalar adına Cumhuriyet anıtına çelenk bırakıldı.

Taksim çağrısı yaparak Aksaray’da Nakliyat-İş şube binasında toplanan Birleşik Metal-İş ve Nakliyat-İş sendikaları, önlerine kurulan polis barikatının ardından Saraçhane Parkı’nda 1 Mayıs’ı kutladı. Buradaki kutlamanın ardından sendikalar adına açıklama yapıldı.

Polisle görüşmeler yapılırken gerginlik çıkarken, daha sonra kitlenin, yöneticilerin de içerisinde olduğu bir bölümünün Taksim’e çelenk bırakmasına izin verildi. Polis eşliğinde araçlarla Gümüşsuyu’na giden kitle, buradan Taksim Meydanı’na yürüdü. Kazancı Yokuşu’nda anma yapıldıktan sonra Cumhuriyet anıtına çelenk bırakıldı.

Taksim’deki anmaya sendika yöneticilerinin yanı sıra direnişçi Real Market işçileri de katıldı.


 
§